Kissipäivä vol 2 eläinlääkäri Teppo Heinolan sanoin

AlmaHelp-yhdistyksemme tavoitteena on ei toivottujen kissinpentujen määrän rajoittaminen. Kissanpentujen lopettaminen nimittäin on ikävää puuhaa. Ja vaikka tuo kattimattien heitteillejättö tuntuu olevan peräti yleinen harrastus täällä kotimaassamme, sitä nimittäin nakataan luontoon jotakuinkin 20 000 kissaa vuodessa, ei sekään kovin järkevää puuhaa ole… Tällaisesta keskivertoa yksinkertaisemmasta kaverista se nyt vaan tuntuu järkevältä ehkäistä ongelma ennen kuin sitä ehtii edes syntyä.

Kissien peruskoulutukseen ei kuulu voimistelunopettajan lyhyt luento ehkäisystä. Kondomien käyttökin on kissojen keskuudessa ylen harvinaista, se kun tuppaa kondomi puhkeamaan paikoilleenlaitossa, kissillä on niin terävät kynnet. E-pilleireitten käytössäkin on pientä ongelmaa, ne kun ei mirrit niistä itse huolehdi, ja lisäksi hormoneilla on ikäviä sivuvaikutuksia.

Jotta homma ei jäisi pelkän höpinän varaan, päätettiin me AlmaVet-klinikalla viime torstaina 6.10.2016 laittaa klinikan ovi säppiin ja mennä koko porukalla silpomaan viattomia kissoja. Tämän kaiken takana oli eläintenviikko ja Nuorten Taidetyöpajan järjestämä kissapäivä.

Elämyspajan nuoret olivat viritelleet tiloihinsa viimeisen päälle onnistuneen kenttäsairaalan, me puolestamme kiikutimme paikalle omat köykäiset takamuksemme sekä muut kirurgiseen toimintaan vaadittavat välineet ja vimpaimet.

AlmaHelpin nimissä me sitten jälleen peruimme nipun kissiparkojen syystapaamisia. Tavoitteena oli ei-toivottujen kissinpentujen määrän vähentäminen. Homma sujui kuin tanssi, siitä en kyllä ole varma tykkäsivätkö kissat rytmistä. Heidi kirjasi kissit sisälle, minä tarjoilin kattimateille esirauhoituksen, Arja, Henna ja Heidi asensivat kissoille suonikanyylit ja valmistelivat ne muutoinkin leikkaukseen. Minä puuduttelin leikkaushaavat, kissit saivat happimaskin naamalleen ja sitten Suvi vei niiltä munasarjat tai minä pallit. Lopuksi minä laitoin potilaille vielä kipulääkkeen ja mikrosirun. Tämä kuulostaa sarjatyöltä, mutta niin pitääkin; toiminnan on oltava sujuvaa, turvallista ja nopeaa.

Tilat ja järjestelyt olivat aivan loistavat. Jyväskylän lättähatut ja pitkätukat eivät selvästikään ole pelkkiä hyödyttömiä hippejä. Siinä nenäkorut kilisivät ja lökäpöksyt lepattivat, kun kansamme toivot järjestivät puitteet toiminnalle. Ihan oikeasti olisi perinteisellä eläinsuojeluyhdistyksellä ollut paljon opittavaa. Hienoa porukkaa täynnä koko Nuorten Taidetyöpajan porukka.

Päivän saldona oli kymmenkunta peruttua kissatapaamista, ei hirmuinen määrä mutta tehdäänpä helppo laskutoimitus:

Ajatelkaapa jos kukin näistä kissoista olisi saanut vuodessa 2 pentuetta eli 10 narttua x 10 pentua = 100 kissaa.

Ja näistä pennuista puolet, eli narttupennut olisivat myös saaneet vuodessa yhden pentueen eli 50 narttua x 5 pentua = 250 kissaa.

Vuodessa siis ehkäistiin parhaassa tapauksessa 350 kissinpennun syntyminen… ei paskempi saavutus. Kiitos kaikille osallistuneille, olette hienoja tyyppejä, kaikki.

14699964_10154717991754708_2089281770_n