Sterilointikouluttaja Dr. Aurelian Stefan, Romania

”Romania saa paljon arvokasta apua eläinsuojelutilanteen parantamiseksi eurooppalaisilta, myös suomalaisilta. Ei voi olla niin, että Romania pelkästään ottaa apua vastaan – myös Romania voi antaa apua muualle”, sanoi Dr. Aurelian Stefan, kissaprojektimme vieraileva eläinlääkäri, ja tarjoutui matkustamaan Suomeen kouluttamaan eläinlääkäreitä ja steriloimaan kissoja. Mutta kuka on tämä värikäs persoona, joka nähdään kissaviikonlopun maestrona Jyväskylässä 12.-13.3.?

IMG_5144Dr. Aurelian Stefan

Romania Animal Rescue -järjestö, RAR, on suorittanut jo yli 43 000 sterilointia ja kastrointia. Organisaation Medical Director Dr. Aurelian Stefan vastaa avustuskohteenamme olevan Tantavan kylän sterilointien toteuttamisesta yhdessä tehokkaan ja kokeneen tiiminsä kanssa.

Dr. Aurelian on valmistunut Bukarestin yliopistosta vuonna 2004 ja on hankkinut jatkokoulutuksen Yhdysvalloissa Dr. Jeffrey Youngin opissa keskittyen laajamittaisiin sterilointihankkeisiin. Hän on Romanian Animal Rescue –järjestön ja Veterinary Training Campin sekä Homeless Animal Hospitalin johtava eläinlääkäri. Hän organisoi ja toteuttaa yhdessä tiiminsä kanssa massasterilointitapahtumia eri puolilla Romaniaa. Tiimiin kuuluu myös Dr. Aurelianin veli, Dr. Petrisor Stefan, sekä 7 muuta eläinlääkäriä ja useita hoitajia.

Veljekset rakennuttavat parhaillaan sterilointikeskusta Bukarestiin, jossa leikkausten lisäksi he tulevat kouluttamaan eläinlääkäreitä ympäri maailman. Hanke on uniikki maassa, jonka eläinsuojelutilanne on Euroopan pahimpia. Romaniassa on eri arvioiden mukaan 2-5 miljoonaa katukoiraa.

Koulutusta, tiedonjakoa ja valistustyötä

Dr. A on todellinen edelläkävijä humaanissa koirakannan hallintametodiikassa. Häntä ajaa intohimoinen halu kehittää sterilointitekniikoita ja innokkaana esiintyjänä hän jakaa mielellään osaamistaan mm. koulutustilaisuuksissa, tapahtumissa ja sterilointikampanjoiden yhteydessä. Dr. A:n käyttämä mini-invasiivinen menetelmä on erittäin edistyksellinen ja eläimelle mahdollisimman vähän haittaa aiheuttava; leikkaushaava on ainoastaan parin sentin mittainen eläimen koosta riippuen ja toipumisaika lyhyt.

Lisäksi Dr. Aurelian tiimeineen tekee lisäksi systemaattista valistus- ja asennekasvatustyötä lasten ja nuorten parissa.

IMG_5536

IMG_5313